WordPress website gehackt

Is jouw wordpress website gehackt, of vermoed je dat je site is overgenomen door een hacker en wil je dit laten onderzoeken of oplossen, neem dan meteen contact op. Een nieuwe website laten maken klinkt resoluut, maar is eigenlijk de enige degelijke oplossing. Hieronder leg ik uit waarom.

WordPress website gehackt, hoe en waarom?

WordPress is een populair platform. Dat heeft voordelen, maar ook zeker nadelen. Een daarvan is dat hackers gebruik maken van het feit dat WordPress en plugins vaak niet worden ge-update, of dat er beveiligingslekken in zitten, waarmee een hacker de site kan overnemen. Als er kwetsbaarheden in WordPress worden ontdekt, kunnen hackers deze gebruiken om toegang te krijgen tot websites. Daarom is het up to date houden van plugins en het WordPress systeem zo belangrijk. Ook het zorgvuldig selecteren van plugins is belangrijk voordat je deze gaat gebruiken. Is de plug-in bijvoorbeeld al een jaar niet ge-updated door de maker, gebruik deze dan niet!

Als een website is gehackt, kan het lastig zijn om alle kwetsbaarheden en backdoors te identificeren en te verwijderen. Zelfs als alle problemen zijn opgelost, kan het zijn dat de website nog steeds als onveilig wordt beschouwd door zoekmachines of bezoekers. In deze situatie kan het reconstrueren van de website een effectieve manier zijn om de hack volledig te herstellen en ervoor te zorgen dat de website veilig is voor bezoekers.

Wanneer een nieuwe website wordt gemaakt, is het belangrijk om de juiste plugins en software te kiezen. Gebruik je namelijk dezelfde plug-ins, dan is de kans groot dat de hackers via diezelfde onveilige plugin weer in het systeem kan binnendringen. Het is ook belangrijk om alleen die plugins te gebruiken die noodzakelijk zijn voor de website. Hoe meer plugins er worden geïnstalleerd, hoe meer kwetsbaarheden er kunnen optreden. Dat klink misschien logisch, maar je zou eens moeten weten wat ik als webdesigner tegenkom. Een website met meer dan 50 plugins is geen unicum, terwijl vaak de helft niet wordt gebruikt, of is geïnstalleerd ‘om even te kijken wat het doet’. Ruim die zooi op! Verwijder plugins die je niet nodig hebt…

Bovendien is het belangrijk om de website regelmatig te controleren en bij te werken. Dit omvat het bijwerken van de website-software, het toepassen van beveiligings-patches en het maken van back-ups van de website. Door deze stappen te nemen, kan de kans op een succesvolle hack aanzienlijk worden verminderd en kan de website veilig en betrouwbaar blijven voor bezoekers.

E zijn verschillende redenen waarom hackers WordPress-sites overnemen. Hier zijn een paar veelvoorkomende redenen en type hacks:

Het verkrijgen van toegang tot gevoelige informatie

Sommige hackers proberen toegang te krijgen tot gevoelige informatie die op een WordPress-website wordt opgeslagen, zoals klantgegevens, wachtwoorden en creditcardgegevens. Als ze erin slagen om toegang te krijgen tot deze informatie, kunnen ze deze gebruiken voor fraude of andere illegale activiteiten.

Het hosten van phishing-sites

Hackers kunnen WordPress-sites ook overnemen om phishing-sites te hosten. Dit zijn sites die zijn ontworpen om gebruikers te misleiden door hen te vragen persoonlijke informatie op te geven, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, die de hackers vervolgens kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot andere accounts.

Verspreiding van malware

Sommige hackers gebruiken WordPress-sites om malware te verspreiden. Dit kan gebeuren door kwaadaardige code toe te voegen aan de website of door gebruikers te verleiden om malware te downloaden via de site.

Verstoring van de website

Sommige hackers kunnen WordPress-sites overnemen om gewoon de site te verstoren en chaos te creëren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door de inhoud van de site te wijzigen, de site offline te halen of andere schadelijke activiteiten uit te voeren.

Linkspam hacks

Linkspam hacks zijn een vorm van zoekmachine optimalisatie (SEO) die wordt gebruikt om de ranking van een website te manipuleren door onnatuurlijke links te creëren. Dit wordt bereikt door het plaatsen van talloze links naar een website op andere sites, vaak van lage kwaliteit of niet-relevante sites. Door deze tactiek te gebruiken, hopen hackers meer verkeer naar hun eigen sites te leiden, waardoor hun eigen ranking in de zoekresultaten wordt verbeterd.

(Chinese) Keyword hacks

Chinese keyword hacks zijn een vorm van SEO-spam waarbij hackers kwaadaardige code in een website injecteren om de zoekresultaten te manipuleren. Dit wordt bereikt door Chinese zoekwoorden toe te voegen aan de inhoud van de site, die meestal niet gerelateerd zijn aan de oorspronkelijke inhoud van de site. Wanneer gebruikers naar deze zoekwoorden zoeken, verschijnt de gehackte website hoog in de zoekresultaten, waardoor de hacker verkeer naar hun eigen site kan leiden of malware kan verspreiden.

Steeds vaker hackers met intentie om zoekmachines te misleiden

Wat we steeds vaker tegenkomen zijn hacks met de bedoeling om Google te manipuleren door middel van link-spam om hun eigen websites hoger in de zoekresultaten te laten verschijnen. Link-spam verwijst naar het creëren van grote hoeveelheden links naar een website vanuit andere sites, vaak van lage kwaliteit of niet-relevante sites, om de zoekmachine ranking van de site te verbeteren. Het is namelijk veel makkelijker om een site over te nemen, en daar content voor te maken, dan een hele nieuwe site met inhoud te bouwen en te wachten tot deze website een bepaalde waarde krijgt.

Door websites over te nemen en deze te hacken, kunnen hackers de inhoud van de site wijzigen om links naar hun eigen websites op te nemen. Dit kan worden gedaan door het plaatsen van onzichtbare links, het invoegen van links in bestaande inhoud, of het maken van nieuwe pagina’s die alleen bestaan ​​om links te bevatten. Ze kunnen ook gebruik maken van “link farms”, dat zijn netwerken van sites die alleen bestaan ​​om links te leveren aan andere sites.

Dit kan voor de hacker voordelig zijn omdat Google en andere zoekmachines de ranking van websites baseren op het aantal kwalitatieve links dat naar een website verwijst. Hoe meer links van andere websites, hoe hoger de ranking van een website zal zijn. Door linkspam toe te passen op gehackte sites, kunnen hackers hun eigen sites hoger in de zoekresultaten laten verschijnen zonder hun eigen sites rechtstreeks te manipuleren, wat hen kan helpen meer verkeer naar hun sites te krijgen en hun doelen te bereiken, zoals het genereren van inkomsten via advertenties of het verspreiden van malware.

Het is belangrijk op te merken dat deze praktijken in strijd zijn met de richtlijnen van Google en andere zoekmachines, en dat sites die worden ontdekt als manipuleren van de zoekresultaten, kunnen worden gestraft met een lagere ranking of zelfs volledig uitgesloten worden van de zoekresultaten. Bovendien kan het overnemen van websites voor deze doeleinden schadelijk zijn voor de website-eigenaren en gebruikers, omdat het de integriteit van de website en de veiligheid van de gebruikers in gevaar kan brengen.

Pak op de broek van Google nadat WordPress website gehackt is?

Dit zou betekenen dat wanneer een hacker jouw site overneemt, en daar illegale dingen mee doet (zoals bijvoorbeeld duizenden links maken naar andere websites), jij de straf (penalty) krijgt van Google. Op zich klopt dat ook. We hebben al meermaals gezien dat rankings sterk dalen na een dergelijke hack. Op zich ook wel logisch, want je website is niet veilig en niet betrouwbaar, want hij is immers gehackt. Hierdoor acht Google het niet verantwoord om klanten naar jouw website te sturen, en dus daalt je website in de rankings. Toch wordt je in de meeste gevallen niet helemaal van Google verwijderd, en is er zeker hoop dat het domein niet zo vervuild is dat er geen weg meer terug is. Het kost alleen veel tijd, en de nodige moeite.

Google wordt steeds slimmer in het detecteren van illegale praktijken en dubieuze links. Google beseft best snel dat jij niet degene bent die die links heeft aangemaakt, want geen normaal mens zou zoiets doen. Maar het is natuurlijk wel schadelijk wanneer je de hack niet verhelpt, omdat je dan langdurig onbetrouwbaar bent in de ogen van Google.

Een hack wordt dus gedaan omdat een hacker iets met de website wil doen, maar wat als jouw website een onnatuurlijke hoeveelheid linkjes krijgt? Wat als een hacker moedwillig een website (of meerdere sites) tegen je gebruikt. Lees daarover meer in het item over negatieve SEO aanval.

Wij hebben ruime ervaring met gehackte websites, dus je kunt bij ons jouw WordPress website hack laten verhelpen. De kans is echter groot dat we zullen voorstellen om een hele nieuwe website te bouwen.