DTP

Wat begon als DTP studio mondde vanwege de techniek en de vraag al snel uit naar een full service internet bureau. Vrijwel direct na de oprichting van Studio Het Zwarte Schaap in 2011 was het duidelijk dat de vraag naar drukwerk steeds meer verschoof naar het web. Het gebruik van het internet heeft een hoop uitingen op papier overbodig gemaakt. Toch is drukwerk niet helemaal dood, en is de tendens misschien al weer kerende. Mensen zijn in dit digitale tijdperk toch meer op zoek naar persoonlijk contact, en een mooi ontworpen uiting op papier is persoonlijker dan iets niet tastbaars dat op het internet bekeken kan worden.

Wat is DTP?

DTP staat voor desktop publishing en wordt gedaan in dezelfde programma’s die je gebruikt voor het ontwerpen op het web. De manier van opmaken vraagt alleen een andere aanpak. Je zult als ontwerper rekening moeten houden met het soort papier en de inktbezetting, formaat waarop het gedrukt wordt, snijranden etc. Eenmaal gedrukt, is een fout bij drukwerk definitief. Waar je bij webdesign achteraf simpelweg een plaatje kunt vervangen is dat bij drukwerk niet het geval. Wanneer je het uiteindelijke resultaat in handen hebt is DTP werk daarom misschien ook wel dankbaarder. Het is waanzinnig om te zien dat het eindresultaat klopt, en dat je je door alle factoren niet hebt laten gek maken.

In principe valt het opmaken van alle soorten drukwerk onder DTP werkzaamheden. Denk hierbij aan het opmaken van visitekaartjes, pagina’s in tijdschriften en kranten, etiketten voor op producten, reclame drukwerk op mokken, banners & rollouts, t-shirts etc.

Programma’s voor DTP werkzaamheden

Wij gebruiken het pakket van Adobe: Photoshop, Illustrator & Indesign. Alles wat naar een drukker gestuurd wordt maken we op in Illustrator of Illustrator. Photoshop gebruiken we puur voor het bewerken van afbeeldingen, en zullen we niet inzetten als er iets met letters moet worden opgemaakt, of als er een afbeelding getekend moet worden, al kan het wel. Ook logo ontwerp gebeurt bij ons in Illustrator, mede omdat het printen van een in Photoshop gemaakt bestand minder strak zal ogen dan in Indesign of Illustrator. De reden hiervan is dat Photoshop werkt op basis van pixels, en Illustrator en Indesign werken op basis van vectoren. Vectoren geven geen kartel lijntje, tenzij je ze exporteert als afbeelding. Omdat vectoren drukwerk gebruikt kunnen worden is het resultaat strakker, en zal een echte pro daarom nooit een logo ontwerpen in Photoshop.